www.vrilissia365.gr
A9fa567be3a46516d3c388cb6ca16660
ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο γηραιός χιμπατζής της Κολομβίας βρίσκει καταφύγιο σε βραζιλιανή προστατευόμενη περιοχή primate

Κοινοποίηση

Ο Γιόκο, ο τελευταίος χιμπατζής της Κολομβίας, ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη Βραζιλία

Δημιουργώντας έργα τέχνης με χρώματα, απολαμβάνοντας γεύματα με μαχαιροπίρουνα και παρακολουθώντας τηλεόραση, ο Γιόκο, ο τελευταίος χιμπατζής που έζησε σε αιχμαλωσία στην Κολομβία, ανταγωνίζεται πλέον τη μοναξιά του. Μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Βραζιλία, όπου αναμένεται να επανασυνδεθεί με τους ομοίους του σε ένα καταφύγιο πρωτευόντων ζώων.

Ο 38χρονος Γιόκο, ο οποίος ζυγίζει 60 κιλά και είναι σχεδόν φαφούτης λόγω ελλιπούς φροντίδας από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, έχει βρει τώρα καταφύγιο στη Σοροκάμπα, στην πολιτεία Σάο Πάολο. Αυτό το καταφύγιο θεωρείται το μεγαλύτερο στη Λατινική Αμερική και φιλοξενεί περισσότερα από 250 ζώα.

Το ταξίδι της σωτηρίας

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρακολούθησαν τον Γιόκο κατά τη διάρκεια ενός από τους δύο πτήσεων του. Η επιχείρηση, γνωστή με την κωδική ονομασία «Κιβωτός του Νώε», περιλάμβανε τη μεταφορά του Γιόκο σε ειδικό κλουβί, συνοδευόμενο από έναν κτηνίατρο που είχε ανησυχίες για τη μελλοντική του ένταξη στην κοινότητα των χιμπατζήδων.

Η μελαγχολία και η απομόνωση, που είχε βιώσει ο Γιόκο τα τελευταία δύο χρόνια, προήλθαν από την απώλεια της Τσίτα, με την οποία είχε αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό. Ο Γιόκο είχε αγοραστεί παράνομα από εμπόρους ναρκωτικών, ωστόσο κατασχέθηκε το 2017 από την αστυνομία και μεταφέρθηκε στην Κολομβία, όπου έζησε μέχρι πρότινος.

Οι προκλήσεις της κοινωνικοποίησης

Η πρώην ζωή του Γιόκο ως «ανθρώπινο» ζώο, που συνήθιζε να παρακολουθεί τηλεόραση και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους, έχει δημιουργήσει ποικιλία προκλήσεων για την ικανότητά του να κοινωνικοποιηθεί με άλλους χιμπατζήδες. Ο κτηνίατρος Χαβιέρ Γκερέρο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Γιόκο «συμπεριφέρεται σαν παιδί», κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, καθώς οι χιμπατζήδες έχουν τις δικές τους φυσικές συμπεριφορές και κοινωνικές δομές.

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN) κατατάσσει τους χιμπατζήδες ως ένα είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη δράση για την προστασία τους. Η μεταφορά του Γιόκο στη Βραζιλία αποτελεί μια προσπάθεια να σπάσει ο κύκλος της αιχμαλωσίας και να επιστρέψει σε ένα φυσικό περιβάλλον που θα του επιτρέψει να αλληλεπιδράσει με τους ομοίους του.

Ελπίδες για το μέλλον

Η μη κυβερνητική οργάνωση Projet Grand Singe αναφέρει ότι η Κολομβία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιλέγει εθελοντικά να μην έχει κανένα πρωτεύον ζώο σε αιχμαλωσία. Η μεταφορά του Γιόκο δεσμεύει μια ελπιδοφόρα πορεία προς μια νέα αρχή για αυτόν σε ένα περιβάλλον που μπορεί να τον αποδεχθεί.

Ο Σέζαρ Γκόμες, βιολόγος στο Βιοπάρκο Ουκουμαρί, δήλωσε ότι η προσαρμογή του Γιόκο στην κοινότητα των χιμπατζήδων στη Σοροκάμπα θα είναι κρίσιμη. Η προετοιμασία του για τη νέα ζωή αποτελεί προτεραιότητα, καθώς ελπίζεται ότι θα μπορέσει να συνδεθεί με άλλα πρωτεύοντα και να ανακτήσει κάποιες από τις φυσικές κοινωνικές του συμπεριφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο

user 3

Ιταλία: Δύο φορές απείλησε η ζωή του πάπα Φραγκίσκου, αναφέρουν οι γιατροί του

user 3

Μήνυμα του Δημάρχου Βριλησσίων για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

admin