www.vrilissia365.gr
A0ae0695e431b6705ff770e85d76869a
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Εκεχειρία και Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Γάζα

Κοινοποίηση

Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Κατάπαυση του Πυρός στη Γάζα

Στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (23:00 στην Ελλάδα), το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία επί σχεδίου ψηφίσματος που αφορά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το οποίο έχει καταρτιστεί από τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου (E10).

Το κείμενο του ψηφίσματος ζητά άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υπό όρους άνευ όρων. Επίσης, επισημαίνει την ανάγκη για την άμεση και αξιοπρεπή απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες, καθώς και την άρση όλων των περιορισμών για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 19 Μαΐου, το Ισραήλ είχε αναγγείλει ότι θα επιτρέψει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ένας νέος μηχανισμός για την παράδοσή της, ο οποίος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς αποσπά ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό.

Με αυτό το επιχείρημα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προώθησαν ένα σχέδιο μέσω ενός νέου ιδιωτικού φορέα, της Gaza Humanitarian Foundation (GHF), παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες δομές του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανισμών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τον εν λόγω μηχανισμό.

Η GHF έχει ήδη ξεκινήσει τη διανομή βοήθειας σε επιλεγμένα σημεία που φυλάσσονται από συνεργάτες των ΗΠΑ και ισραηλινές δυνάμεις. Εντούτοις, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, θεωρώντας το σύστημα αυτό «στρατιωτικοποιημένη διανομή» που παραβιάζει ανθρωπιστικές αρχές και όρους. Επιπλέον, η κλίμακα και η προσβασιμότητα του θεσμικού αυτού μηχανισμού δεν καλύπτουν τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.

Από την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού στις 27 Μαΐου, έχουν αναφερθεί περιστατικά που σχετίζονται με την ασφάλεια κοντά σε σημεία διανομής της GHF, κάποια από τα οποία οδήγησαν σε θύματα αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Υπό το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – όπως η Αλγερία, η Σλοβενία και η Γουιάνα – καθώς και άλλες χώρες κατήρτισαν ξεχωριστά σχέδια ψηφίσματος. Τελικά, συμφωνήθηκε να προωθηθεί ένα ενιαίο σχέδιο ψηφίσματος από τις παραπάνω χώρες.

Στις 27 Μαΐου, οι χώρες αυτές συγκάλεσαν συνεδρίαση των E10 για να συζητήσουν την πρόταση. Παρά τις διαφωνίες που προέκυψαν σχετικά με τις διατυπώσεις για τη Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία. Το σχέδιο ψηφίσματος κοινοποιήθηκε διμερώς στα πέντε μόνιμα μέλη (P5) του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν επιφυλάξεις και να θέτουν προϋποθέσεις, όπως την καταδίκη της Χαμάς και την υποστήριξη στον GHF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να υποστήριξαν ότι η πρωτοβουλία του ψηφίσματος υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία εκεχειρίας, τις οποίες μεσολαβούν οι ίδιες. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξαν παρόμοιες τροποποιήσεις, ενώ η Ρωσία πρότεινε την αφαίρεση αναφορών σχετικών με τον επικείμενο λιμό στη Γάζα. Παρά τις διαφωνίες, οι E10 θεωρούν το κείμενο το πιο ισορροπημένο συμβιβαστικό αποτέλεσμα.

Κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα, οι ΗΠΑ ενδέχεται να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος. Ωστόσο, η ομάδα των E10 προγραμματίζει να προχωρήσει με την ψηφοφορία, στέλνοντας ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό το πρίσμα της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας και της συνεχούς ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ταξίδι στον Χρόνο και την Γλώσσα: Η 1η Σύνοδος του Δικτύου Πατρίδα μας η Γλώσσα στην Αστυπάλαια

user 3

Χαμάς: Αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για τους ομήρους ή ρίσκο εξόντωσης

user 3

Δημοκρατική Έγκριση του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Αεροναυτική και Ναυτική Έρευνα και Διάσωση

user 3