Στην Ελλάδα και στον ιερό χώρο του Ηρωδείου επιστρέφει ο Charles Lloyd ύστερα από περίπου 15 χρόνια, την Πέμπτη 18 Ιουλίου. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ακόμη την εμβληματική συναυλία του 2010 (πάλι με τη Μαρία Φαραντούρη) που γέμισε τον έναστρο ουρανό με διονυσιακή έκταση και έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να αισθανθεί και να καταλάβει τι σημαίνει μουσική χωρίς σύνορα και πώς μέσα στο αίμα της τζαζ γίνεται να κυλάει η παράδοση της ελληνικής υπαίθρου, ο αυτοσχεδιασμός, ο αυθορμητισμός και η έκσταση. Μια συναυλία που έδωσε ένα άλμπουμ με πολλές χιλιάδες πωλήσεις, αλλά και πνευματική τροφή.
Να πώς σηματοδοτεί ο ίδιος την έλευσή του. «Έρχομαι με ένα βαθύ συναίσθημα ενότητας και έμπνευσης. Πάντα ανυπομονώ να επανενωθώ με τους αγαπημένους μου φίλους εδώ – και αυτή τη φορά, έχω το πλεονέκτημα να μπορώ να ξαναφτιάξω μουσική με τη Μαρία Φαραντούρη, με έναν οικουμενικό θησαυρό».
Καθώς ο 86χρονος θρύλος της τζαζ γιορτάζει φέτος το τέλος μιας μυθικής καλλιτεχνικής πορείας, κάνοντας μια στάση στην Αθήνα, τον ρωτάμε πως νιώθει για τον χρόνο που περνάει. «Σου προσφέρει την πολύτιμη εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής και μαζί, ίσως, με αυτή και μια μεγαλύτερη σοφία, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι διατηρώ το μυαλό ενός ανθρώπου που τώρα ξεκινάει. Αυτό είναι κάτι που με κρατά ανοιχτό σε νέες ιδέες και νέες εμπειρίες», τονίζει.
Όπως ο ίδιος μας λέει, η αγάπη του για την ελληνική μουσική ξεκίνησε με τη Μαρία Φαραντούρη να του τραγουδάει αρχαίους βυζαντινούς ύμνους. «Αυτό ήταν κάτι που με επηρέασε βαθιά. Στη συνέχεια επέκτεινε την εμπειρία μου για να συμπεριλάβει τον Θεοδωράκη που γνώρισα και τον αγάπησα, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες συνθέτες των οποίων η επιρροή είναι παγκόσμια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης».
Στη συναυλία της Πέμπτης 18 Ιουλίου ο πατέρας της world music scene και κορυφαίος σαξοφωνίστας μάς επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, με πρωτόγνωρα ακούσματα που ρίχνουν γέφυρες ανάμεσε σε είδη, κουλτούρες και παραδόσεις. Αυτόν τον ενωτικό ρόλο της μουσικής υπερασπίζεται και ο ίδιος εδώ και 6 δεκαετίες, γεμάτης, ανεπανάληπτης καριέρας. Να πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. «Η μουσική είναι μια υψηλή μορφή τέχνης με μια παγκόσμια γλώσσα, που μπορεί να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά. Η τζαζ είναι μια μουσική ελευθερίας και θαύματος και για μένα, κάθε φορά που παίζουμε είναι μια ακόμη ευκαιρία να πούμε την Αλήθεια. Είμαι στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και δεν μπορώ να ησυχάσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι».
Σημειωτέον, μαζί του στη σκηνή θα βρεθεί το συγκρότημα Sky Quartet με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ο πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Kennedy Center για την Jazz, Jason Moran, ο μπασίστας Larry Grenadier και ο ντράμερ Eric Harland. Σε μια συμμετοχή έκπληξη συμπράττει μαζί με τους, με τη λύρα του, ο Έλληνας μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος.
ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA