www.vrilissia365.gr
ΜΑΡΑΓΚΟΥ 940 Copy 2 1200
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η συγγραφέας Μαρία Μαραγκού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων την Κυριακή 17/11 στο ΤΥΠΕΤ

Κοινοποίηση

Στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Βριλησσίων η συγγραφέας Μαρία Μαραγκού παρουσιάζει τα «Κωδικά του Μύθου» την Κυριακή 17/11/2024 στην αίθουσα Ν. Εγγονόπουλος του πάρκου Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) στις 18:30. 

Οι Ελληνικοί μύθοι κρύβουν κωδικοποιημένες συμπαντικές αλήθειες, που βρίσκονται στην Ελληνική γλώσσα και αποκαλύπτονται από την ετυμολογία και την ερμηνεία των συμβόλων. Αυτή η αρχή εφαρμόζεται διαχρονικά από τον Ορφέα μέχρι τους σύγχρονους ποιητές μας, κορυφαίος των οποίων είναι ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης. Η συμβολική της ποίησής του είναι μία αποκάλυψη.

Eίσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Μαραγκού γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής το 1960. Τελείωσε με Άριστα την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1983 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Καναδά στον τομέα των πολυμερών, με υποτροφία από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της χώρας (National Research Council). Το 1986 πήρε Master στην Χημική Μηχανική (Μ. Eng.) από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, και από το 1988, μετά την επιστροφή της από τον Καναδά, ασχολείται επαγγελματικά με την διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Έχει συγγράψει ένα πρωτοποριακό τετράτομο έργο με θεματική ανάλυση της αγγλικής γραμματικής, με τίτλο Applied Grammar in Use, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις LITERA το 2008 και αποτελεί μία φιλοσοφική προσέγγιση της αγγλικής γλώσσας μέσα από μια «κρατύλεια» οπτική. Το 2015 συνεργάστηκε και με τον εκδοτικό οίκο SylviaKar, για τον οποίο συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Companion for the 10 Practice Examinations for the Michigan ECCE, στο οποίο παραθέτει στην ανάλυση του λεξιλογίου τις ελληνικές ρίζες των αγγλικών λέξεων, όπου αυτό ήταν δυνατόν, αναδεικνύοντας έτσι την ελληνική γλώσσα μέσα από την διδασκαλία μιάς ξένης γλώσσας. Με την μελέτη της φιλοσοφίας ασχολείται συστηματικά από το 1994, με ιδιαίτερη εστίαση στα θέματα της ελληνικής γλώσσας και των κωδίκων που κρύβει. Τον διάλογο Κρατύλος του Πλάτωνος, καθώς και τα σχετικά Σχόλια του Πρόκλου, μελετάει σε βάθος από το 2003, και το 2005 δίδαξε το έργο αυτό στους κύκλους μαθημάτων του ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΥ. Αποκορύφωμα όλης αυτής της ενασχόλησης ήταν η συγγραφή του έργου με τίτλο Κρατύλος – Περί ονομάτων ορθότητος των Εκδόσεων ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ το 2015. Άρθρα της σχετικά με την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφία, καθώς και ερμηνευτικές αναλύσεις ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Ρομφαία. Με τον Όμηρο ασχολείται συστηματικά από το 2008, εστιάζοντας στην ετυμολογική ανάλυση των λέξεων κυρίως της Οδύσσειας. Στις τελευταίες της μελέτες πάνω στον Όμηρο και τον Ελύτη, που κυκλοφοροῦν σε δύο έργα ἀπο τις εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ», με τίτλο Οδύσσεια -Το κοσμικό ταξίδι της ψυχής και Απο τον Ὀδυσσέα τοῦ Ὁμήρου στον Ὀδυσσέα Ἐλύτη αντίστοιχα, καταδεικνύεται ότι τα κλειδιά τής ερμηνείας των δύο ποιητών είναι ίδια κι βρίσκονται μέσα στην ελληνική γλώσσα, που ἀποτελεί διασυμπαντικό κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Οδοκαθαρισμός επιστρέφει στα Βριλήσσια. Καθαρίζουμε τους δρόμους μας, ομορφαίνουμε ξανά την πόλη μας

diktio diktio

Φεστιβάλ Ρεματιάς: «Τα λαϊκά της καρδιάς μας» στις 30/8

diktio diktio

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Κρύο Γάλα» της Αν. Βασιάδη

diktio diktio