www.vrilissia365.gr
Adobestock 361369106 Scaled E1664235602769 Fotor 2023111511216 620x264
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η σπουδαιότητα της επικονίασης το Σάββατο 18/11 στο περιβόλι του Βριλησσού στην πρ. Ν. Βάση

Κοινοποίηση

Το ερχόμενο Σάββατο 18/11  στις 10:30 η φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ διοργανώνει  εκδήλωση με θέμα την επικονίαση στο περιβόλι του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ στην πρώην ναυτική βάση.

Στην εκδήλωση  μετά από μια εισαγωγή στον κόσμο της επικονίασης, θα φτιάξουμε μαζί με φυσικά υλικά  “ξενοδοχεία εντόμων” ως ένα τρόπο να βοηθήσουμε τους μικρούς μας φίλους. Ανάλογα με την επιθυμία των συμμετεχόντων στο κοντινό μέλλον θα μπορέσει να γίνει παρατήρηση της χλωρίδας της περιοχής μας και το πόσο φιλική είναι προς τους επικονιαστές, στην εποχή μας που υψίστης σημασίας ζητούμενο είναι  η διατήρηση μιας ζωηρής βιοποικιλότητας!

Την ενημέρωση και το εργαστήριο θα κάνουν η Μαρία Τζανέτου (γεωπόνος) και ο Νίκος Χατζηλίας (μελισσοκόμος) από την ομάδα «Αστική Μέλισσα»,μια νεοσύστατη μη κερδοσκοπική  περιβαλλοντική οργάνωση που θέλει να φέρει τους κατοίκους της πόλης σε επαφή με τη φύση μέσω του κόσμου των μελισσών. Επιπλέον,  μέσα από δράσεις Επιστήμης των Πολιτών προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους των πόλεων σχετικά με τη σπουδαιότητα της επικονίασης και των εντόμων επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, αλλά και να διεγείρει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην καταγραφή της βιοποικιλότητας των επικονιαστών της Αθήνας και της αστικής μελισσο-χλωρίδας.

Ο Βριλησσός στοχεύει  σαν σύλλογος να εγκαταστήσει στην πόλη μας 2 τουλάχιστον ξενοδοχεία εντόμων και να εντάξουμε την βιωματική παρατήρηση και καταγραφή της φύσης στις πεζοπορικές ξεναγήσεις στην πόλη μας με την βοήθεια της τεχνολογίας (κάμερα από κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική κάμερα ή τάμπλετ), η οποία μπορεί να γίνει συλλογή δεδομένων που θα συμβάλλουν στην διατήρηση και προστασία των αστικών οικοσυστημάτων. Γιατί ακόμα και σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Αθήνα, υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη εντόμων επικονιαστών, τα οποία εργάζονται ακούραστα για να βοηθήσουν τα φυτά να αναπαραχθούν και να μείνουν υγιή και  δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν τα γνωρίζουμε κι έτσι δεν ξέρουμε πόσο αναγκαία μας είναι, ούτε πως μπορούμε να τα προστατεύσουμε.

 Η «Αστική Μέλισσα» (Νίκος Χατζηλιας) είναι από τους πληγέντες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας. Θλιβερός απολογισμός: 100 μελίσσια καταστράφηκαν και 15 επιβιώνουν μετά βίας.

 Με στόχο την αναπλήρωση των μελισσιών που χάθηκαν η  Αστική Μέλισσα ζητά τη συνεισφορά μας, μέσω της crowdfunding campaign και του παρακάτω συνδέσμου, στον οποίο θα βρείτε και αναλυτικότερες πληροφορίες: 

 Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης με μια μικρή συνεισφορά των συμμετεχόντων αλλά και σαν σύλλογος θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με δωρεά 150€ υιοθετώντας ένα μελίσσι για 1 έτος!

Mπορούμε έτσι  να ονοματοδοτήσουμε  το μελίσσι μας και να το επισκεφτούμε από κοντά. Επίσης θα λάβουμε 1 συλλεκτική κασετίνα 3×100 ml από την πρώτη εσοδεία αστικού μελιού της Αστικής Μέλισσας του 2023 από διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, 1 κιλό μέλι επιλογής μας και 2 κιλά μέλι από την επόμενη παραγωγή το 2024, συν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο αστικό μελισσοκομείο τους.

Στήριξη προσφέρουμε επίσης αγοράζοντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προϊόντα της Αστικής Μέλισσας.

 Το εργαστήριο θα γίνει στο περιβόλι του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ στην πρώην ναυτική βάση  με εναλλακτική λύση τα γραφεία του συλλόγου σε περίπτωση μη ευνοϊκών συνθηκών, αποφαση που θα ανακοινωθεί από το ΔΣ το βράδυ της Πέμπτης.

Πως φτάνω στο περιβόλι του ΒΡΙΛΗΣΣΟΥ

 Πρόσβαση 1, από Κισσάβου-Καλιανίου:

Από Λ.Πεντέλης / στρίβουμε δεξιά στα φανάρια μετά το MY MARKET, στην οδό Κισσάβου /  στα 350μ αριστερά ( στον 6ο δρόμο) στην οδό Αργυροκάστρου / στο τέρμα της, στρίβουμε αριστερά και αμέσως μετά την πλατειούλα, είναι η ΚΑΤΩ ΕΙΣΟΔΟΣ της τ.Ν.Βάσης. Αφού μπούμε στην είσοδο, παίρνουμε τον εσωτερικό δρόμο αριστερά. Στο τέρμα του βλέπουμε το φυλάκιο του Περιβολιού να μας κοιτά από ψηλά, στο αριστερό χέρι.

Πρόσβαση 2 απο οδό Αναπαύσεως:

Από Λ.Πεντέλης, μετά το MY MARKET ΚΑΙ την οδό Κισσάβου,

στρίβουμε δεξιά στα φανάρια της οδού Αναπαύσεως / στα 250μ δεξιά βρίσκουμε πλάτωμα με μεγάλη ψηλή πόρτα (η ΠΑΝΩ ΕΙΣΟΔΟΣ ) και μπαίνουμε στην Ν.Βάση / παίρνουμε τον εσωτερικό φιδωτό δρόμο κατηφορικά και κυκλικά.  Στο τέρμα του βλέπουμε το φυλάκιο του Περιβολιού να μας κοιτά από ψηλά, στο αριστερό χέρι.

 Συντονίστριες της εκδήλωσης  είναι η Δήμητρα Μαζαράκη tel 6932907373 απόγευμα (εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης-αρχηγός αναβάσων) και η Έφη Ορφανού (μελισσοκόμος, αρχηγός αναβάσεων).

ΕΝΑΡΞΗ 10.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – οι καφέδες και τα συνοδευτικά κερασμένα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καθαρισμός δεκάδων εσοχών κάδων απορριμμάτων στους δρόμους των Βριλησσίων

diktio diktio

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου: Παράταση έως και τις 22 Απριλίου για τις αιτήσεις

diktio diktio

Βαφειάδης προς ΔΕΔΔΗΕ: Σταματήστε την υλοτόμηση, ακολουθήστε το νόμο, ενημερώστε τον Δήμο

diktio diktio